Един футболист от националния отбор по футбол се снима с

...
 Един футболист от националния отбор по футбол се снима с
Коментари Харесай

Месут Йозил сложи точка. И взриви бомба.

 Един футболист от националния тим по футбол се снима с турския президент Ердоган. Критикуват го. После този народен отбор тежко се проваля на Световното състезание в Русия. Тогава мнозина още веднъж се сещат за фотографията и за слабата форма на този футболист – и стартират да го упрекват. В резултат от което той афектирано напуща националния тим.
Дотук историята не е изключително вълнуваща. Изведнъж обаче се оказва, че тя има доста рисков политически заряд. Защото футболистите с задгранични корени дълги години се смятаха за едно от най-красивите лица на интеграцията в Германия. И когато – основателно или не – те заявят, че все пак се усещат „ германци втора употреба " и че чувството за ксенофобия в близост им нараства, тогава сериозен проблем има и политиката. Ето по какъв начин се развиват нещата:

„ Тежко ми е на сърцето, само че след дълги размисли взех решение, че към този момент няма да играя за Германия в интернационалните мачове - поне до тогава, докато към момента изпитвам чувството за расизъм и липса на почит ", писа Месут Йозил в Туитър. Футболистът счита, че Германският футболен съюз (ГФС) и най-много шефът на този съюз Райнхард Гриндел се отнася зле с него. „ Не искам повече да бъда изкупителната жертва за неговата непросветеност и неспособността му да си прави работата както би трябвало, " написа още 29-годишният Йозил.

" За тях съм ту немец, ту чужденец "

Футболистът от турски генезис твърди, че в редиците на ГФС се усещат ксенофобски трендове: „ Хора, които имат податливост към расизъм и дискриминация, не трябва повече да работят в най-големия футболен съюз в света, който сплотява многочислени играчи с най-различен фамилен генезис ", упорства Йозил, който самичък е роден в Германия. Към своите десетки милиони почитатели в обществените мрежи футболистът насочи и следното обобщаващо обръщение по адрес на Гриндел и неговите съидейници: „ За тях аз съм немец, когато побеждаваме, и пришелец, когато губим ". Йозил напомня, че за някогашните национални играчи Лукас Подолски и Мирослав Клозе никой не приказва като за „ германци от полски генезис ", само че за него самия постоянно се казвало, че е от турски генезис.

Плеймейкърът на лондонския „ Арсенал " изрично отбрани и решението си да се снима с турския президент Ердоган, което преди Световното състезание по футбол провокира доста рецензии. „ За мен тази фотография няма нищо общо с политиката или с изборите ", писа Йозил и посочи, че просто е показал почитание към най-високопоставения политик в родината на своите родители. Снимките с Ердоган, които си направиха Месут Йозил и неговият сътрудник от националния тим Илкай Гюндоган, още веднъж попаднаха под ударите на критиците, откакто немският тим напусна шампионата още в първата фаза.
 Erdogan mit Özil (picture-alliance/dpa/Uncredited/Presdential Press Service)
Заради тази фотография с Ердоган Месут Йозил беше остро подложен на критика в Германия

Пълномощничката по интеграцията на немското държавно управление Анете Видман-Мауц от ХДС акцентира разбирането, което би трябвало да се демонстрация към фамилните корени на хората, само че в това време съобщи, че когато става дума за корист с предизборни цели, рецензията може да бъде основателна. И въпреки всичко тази рецензия не трябва „ да води до тоталното дискредитиране на футболистите с задграничен генезис ", сподели Видман-Мауц.

Какво не е схванал Йозил?

Пълномощничката по интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия Серап Гюлер, която сама има турски корени, счита, че уважението към родината на родителите не изключва рецензия към съответното държавно управление. Според нея таман това Йозил не е схванал: „ Той нямаше да показва липса на почитание, в случай че беше отхвърлил поканата на един автократ. Напротив, щеше да показва мощен темперамент. "

Германската министърка на правораздаването Катарина Барлей счита, че обвиняванията, отправени от Йозил, са притеснителен сигнал за един бездънен публичен проблем. „ Много обезпокоително е, когато огромен немски футболист като Месут Йозил усеща расизъм в страната и счита, че към този момент не е мечтан, както и че Футболният съюз не го съставлява. "
 WM2018 - Südkorea - Deutschland: Oliver Bierhof und Mesut Oezil (picture-alliance/ULMER/M. Ulmer)
Не единствено мениджърът на националния тим Оливер Бирхоф беше неудовлетворен от показаното от Йозил на Световното в Русия

След декларацията на Йозил, ГФС още веднъж попадна под мощен напън. Тео Цванцигер, един от предшествениците на Гриндел отпред на футболния съюз, е наскърбен от протичащото се - той смята, че отдръпването на Йозил от националния тим е „ тежък удар върху напъните на нашата страна да организира интеграция посредством футбола ". Хората с задгранични корени по никакъв метод не трябва да се усещат като „ втора употреба германци ", счита Цванцигер.

" Мърляч на терена "

В полемиката се намеси и президентът на „ Байерн " Мюнхен Ули Хьонес: „ Радвам се, че този цирк най-сетне завърши. Той от години към този момент е един мърляч на терена. " Хьонес, който самичък е оспорвана фигура поради укриването на налози, за което излежа наказване отнемане от независимост, счита, че нещата би трябвало да сведат до това, за което става дума: спорта. „ А от спортна позиция Йозил към този момент от години няма работа в националния тим ", твърди Хьонес и упреква Йозил, че прикрива слабата си форма зад цялата история към фотографията с Ердоган.

В Турция хвалят Йозил за решението му да напусне националния тим. Министърът на спорта Мехмет Касапоглу писа в Туитър: „ Ние с цялото си сърце поддържаме достойната позиция на нашия брат Месут Йозил ". Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин приветства изказването на Йозил, че още веднъж би се срещнал с турския президент: „ И представете си единствено на какъв напън е бил подложен господин Месут? Къде останаха учтивостта, толерантността и плурализмът?! " А министърът на правораздаването Абдулхамит Гюл поздрави Йозил за това, че е вкарал „ най-красивия гол против фашисткия вирус ".
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР